5. Nacionalni sajam VP Srbije

Početak » Program » Neformalna strana sajma » Obilazak grada i okoline

Obilazak grada i okoline

Grad Bor i njegova okolina predstavljaju  biser istočne Srbije i vredi izdvojiti vreme i obići ih, kako sam grad tako i sve ono što se nalazi u okruženju. Ono što danas u gradu predstavlja veliku atrakciju jeste ZOO vrt. On privlači veliki broj turista jer je specifičan i jedinstven. Što se tiče okoline, to tek vredi posetiti. Brestovačka banja, Borsko jezero i Zlotske pećine su već priča za sebe i bilo šta reći ili opisati ove lepote, nedovoljno je jer ih treba videti i doživeti.

cropped-bor-13

    ZOO vrt u Boru

Zoološki vrt je otvoren 23. novembra  2011. godine. Na površini od oko 2 ha, u vrtu već boravi zoo4preko 50 vrsta životinja. Ono što u samom vrtu predstavlja najveću atrakciju jeste Beli lav, ali tu spadaju i medved, lama, tigar, krokodil, majmun, zabra… U vrtu je pored komfornog prostora sagrađeno i niz dopunskih objekata koji pružaju i neke dopunske sadržaje, a sve sa ciljem da posetiocima poseta ovog vrta bude još zanimljivija. Upravo zbog takvog uređenja ZOO vrt u Boru predstavlja jedan od najlepših vrtova u Srbiji.

Otvaranje-zoo-vrt-4

    Brestovačka banja

 Brestovačka banja se nalazi na 7 km od Bora, na nadmorskoj visini od 385 m. Smeštena je u prelepom ambijentu stoletne šume površine 90 hа sa epitetom najveće banjske šume u Evropi.  Svoj pun procvаt doživelа je u dobа Milošа Obrenovićа. Iz tog periodа su vrlo znаčаjni objekti, koji su kаo kulturno dobro pod zаštitom držаve: tursko kupаtilo (hаmаm), konаk knezа Milošа izgrаđen 1837. god, dvorаc Aleksаndrа Kаrаđorđevićа (1856), ugostiteljski objekat „Izletnik“, „Okružnа zgrаdа“, letnjikovаc krаljа Petrа I (1906). Ono što je posebno interesantno jeste to da vode ove banje spadaju u red najlekovitijih u Srbiji.  Postoji 10 termominerаlnih izvorа, sа temperаturom od 32 do 40 stepeni celzijusovih. Upravo zbog svih ovih činjenica, ona je vredna posete i obilaska, a takođe spada i u jednu od najstarijih banja u Srbiji.

srb-bor-Brestovacka-banja

     Zlotske pećine 

Okolina sela Zlot bogata je speleološkim lokalitetima. U najistaknutije spadaju: Lazareva pećinaVernjikica, VodenaMandina i Hajdučica. Svi ovi objekti poznati su pod zajedničkim nazivom Zlotske pećine.

Lazareva pećina

Lazareva pećina je poznata i kao Zlotska pećina. Od Zlota je udaljena 3 km, odLazareva-pecina Brestovačke Banje 14 km i od Bora 21 km. Ulaz u pećinu se nalazi na na levoj obali Lazareve reke, na nadmorskoj visini od 291 m. Lazareva pećina se ubraja u grupu izvorskih speleoloških objekata. Ima dva kanala, od koji je stariji suv (fosilan), a mlađi rečni (aktivan). Za turiste je zanimljiva “Ulazna dvorana”, kao prvi susret sa neobičnim svetom podzemne tišine i večnog mraka. “Glavni kanal” je poprečnog preseka, na nekim mestima je širok 10 m, a visok 18 m. Pećinskim nakitom su bogate “Koncertna dvorana” i “Dvorana slepih miševa”. Stalaktiti i stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, bigrene i kalcitne kadice svih oblika i veličina zapažaju se svuda unaokolo, čineći prostor lepim i romantičnim. Najlepši i najveći primerci pećinskog nakita imaju i svoja imena: “Stogovi”, “Fontana”, “Plast”, “Bizon”, “Carska loža”, “Dirigent”, “Orkestar”, “Slapovi”, “Kula kneza Lazara” i dr.

Vernjikica

Vernjikica se nalazi 1,5 km od Lazareve pećine, u kanjonu Lazareve reke, na nadmorskoj visini od 454 m. Povezana je sa Lazarevom pećinom uređenom pešačkom stazom. Naziv pećine potiče01 od vlaške reči var, što znači krečnjak. Vernjikica je suva pećina, nastala u suvim krečnjacima, što je od značaja za izgled pećinskog nakita. Sastoji se iz više dvorana i suženja. Od ulaza u pećinu smenjuju se dvorane “Prijemna”, “Kaskadna”, “Vilingrad”, “Ponor”, “Koloseum”, “Mramorje”, “Sala oružja”, “Mermerna” i “Siparska”, a sve su dostupne turistima. Prava znamenitost ove pećine je dvorana “Koloseum”, jedna od najvećih i najviših dvorana u pećinama Srbije. Ima oblik kruga, prečnika je 60 m i visine 59 m. Dvorana “Vilingrad” ima najlepši nakit, a speleolozi su najinteresantnijim oblicima dali slikovita imena: “Pećinski čovek”, “Baba”, “Obelisk”, “Košnica” i dr. Za Vernjikicu je karakterističan veliki broj stalaktita i stalagmita neobičnih oblika i boja. Ona je  zajedno sa Lazarevom pećinom i kanjonom Lazareve reke zaštićena kao spomenik prirode.

     Borsko jezero

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže i 52 metra. U vreme maksimalnog vodostaja u jezero staje 12 miliona kubnih metara vode. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita. Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli „Metalurg“, „Jezero“ i „Vertigo city“ i vile dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja.

hotel_jezero_na_borskom_jezeru

 Više informacija o ovim lokalitetima možete naći na: www.tobor.rs www.borskojezero.info


Postavi komentar