5. Nacionalni sajam VP Srbije

Početak » Kriterijumi ocenjivanja

Kriterijumi ocenjivanja

KRIITERIJUMI OCENJIVANJA

 

Na 5. Nacionalnom sajmu  komisija za ocenjivanje sajamskog poslovanja posmatraće sledeće:

 1.       ŠTAND

1.1.    Atraktivnost (štand je vizuelno privlačan i atraktivan)

1.2.   Smislenost u vizuelnom konceptu (izgled štanda na adekvatan način predstavlja delatnost, proizvod/uslugu )

1.3.   Urednost (površina u okviru i oko štanda je uredna i čista)

1.4.   Kreativnost, dodatni elementi (koriste se dodatna sredstva za privlačenje pažnje posetioca – muzika, pokloni, maskote…)

2.      SAJAMSKI NASTUP

2.1.   Promotivni materijal (preduzeće nudi posetiocima promotivni materijal: flajere, brošure, kataloge, vizit kartice …)

2.2.   Komunikacija sa posetiocima (kupcima se obraća ljubazno, profesionalno, daju se informacije o proizvodima, cenama itd.)

2.3.   Timski duh (članovi tima pomažu jedni drugima tokom rada, sarađuju i rade jedinstveno)

2.4.   Izbor odeće i izgled radnika na štandu (izgled, prikladnost, urednost odeće ili uniforme)

3.      SAJAMSKO POSLOVANJE – DOKUMENTACIJA (porudžbenice, fakture, cenovnik, odnosno ponuda, ugovor o kupoprodaji  i ugovor o osiguranju/polisa)

3.1.   Adekvatan estetski izgled dokumentacije

3.2.   Kompletnost i tačnost podataka u dokumentaciji

3.3.   Preglednost i urednost dokumenata

3.4.   Urednost u čuvanju dokumentacije (dokumentacija se uredno odlaže na predviđena mesta – registratore, fascikle)

 

Takođe, Centralna virtuelna banka dostaviće ocenjivačkoj komisiji izveštaj o sajamskom poslovanju svakog virtuelnog preduzeća sa brojem realizovanih transakcija, kako prema fizičkim, tako i prema pravnim licima.

 

Preduzeća moraju aktivno učestvovati u sajamskom poslovanju jer će jedino tako ući u proceduru rangiranja.

 

Poslovanje preduzeća škole domaćina biće revijalnog karaktera, neće se ocenjivati.

 

Komisija za ocenjivanje sajamskog poslovanja biće sastavljena od sledećih članova:

–          2 nastavnika ekonomske grupe predmeta škole domaćina,

–          2 predstavnika iz redova organizacija koje podržavaju realizaciju sajma (Kulturkontakt, GIZ, Servisni centar Sopot, Centralna virtuelna banka Čačak),

–          1 predstavnik poslodavaca grada škole domaćina.

 

Organizacioni tim 5. Nacionalnog sajma virtuelnih preduzeća Srbije

 

 


5 komentara

  1. Maja kaže:

    Kriterijum 1.1. me je naveo na razmišljanje, da štand može biti vrlo, vrlo atraktivan, a da ne ispunjava uslov 1.2. Nameće se pitanje da li pri sajamskom nastupu staviti akcenat na atraktivnost po svaku cenu, a zanemariti smislenost…

    • Brankica kaže:

      Što se tiče tačke 1.1 i 1.2 one ne moraju obavezno isključivati jedna drugu, može biti i smisleno i atraktivno. Naravno umešnost je postići oba, zato i postoji ček lista i različiti nivoi dostigunuća kriterijuma, meni je to sasvim OK. Pre bih na kriterijume za ocenjivanje dodala da na štandu ne smeju da dominiraju eksponati sponzora, kao što se to ranijih godina dešavalo u nekim slučajevima. Mislim da prevashodno treba vrednovati učenički rad, a ne finansijsku sposobnost škole i sponzora. Apelovala bih da se nekako takva korekcija ubaci u ček liste.

  2. Sonja kaže:

    Draga Majo, nikako ne smete zanemariti smislenost, štand mora da odražava vašu delatnost, a kako je Brankica rekla atraktivnost će samo dopuniti smislenost.
    Draga Brankice, odluku kako će svaki štand biti uređen donose sami takmičari i mi kao organizatori nemamo prava da zabranimo vaše „eksponate“. Sa druge strane, u ček listama nigde nije navedeno da se boduju eksponati, te ček listu nema potrebe korigovati. A ako mislite da eksponati mogu posredno, preko atraktivnosti, uticati na bodove, nemojte brinuti, razmotrićemo predlog i eventualno apel preneti ocenjivačkoj komisiji.

  3. sladjas kaže:

    Dragi domaćini, Uz čestitke za organizovanje sajma, želim istaći zadovoljstvo što ćemo mi iz Hercegovine (u sklopu učešća BiH) biti u prilici upoznati se sa radom VP u Srbiji. Imala sam priliku kao gost biti na sajmu u Budvi i vidjeti neke od vaših učesnika. Da li se već zna da li je sajam za nas iz drugih država takmičarskog ili revijalnog tipa? Mi ćemo se naravno spremati u svakom slučaju za pristojan nastup, ali učenici žele znati na koji način je kategorisano njihovo prisustvo. Srdačan pozdrav od ekipe PZV „ERO“ iz Trebinja

  4. Sonja kaže:

    Dragi gosti, u pozivu koji smo prosledili naveli smo da je učešće vaših preduzeća revijalnog karaktera. Iskrena da budem, ovo je prvi sajam u našoj zemlji koji će u stvari biti međunarodni, tako da nemamo iskustva u ocenjivanju poslovanja preduzeća koji dolaze iz drugih zemalja, u smislu da li naši kriterijumi mogu da se odnose i na vaša preduzeća. Dodatno pitanje bilo bi vezano i za korišćenje bankarskog sistema, koji je prilagođen domaćim potrebama. Zbog toga je doneta odluka da vaše učešće bude revijalno. Međutim, to ne znači da neke naredne godine ne trba biti drugačije. Ovog puta ćemo imati prilike da razmenimo iskustva i načine poslovanja, te se blagovremeno pripremiti za sledeće susrete.
    Radujući se susretu sa vama, srdačno vas pozdravljamo!

Postavi komentar