5. Nacionalni sajam VP Srbije

Početak » O Boru

O Boru

DSCN0431 Bor je gradsko naselje, sedište opštine Bor i Borskog okruga. Nalazi se u istočnoj Srbiji u regionu koji je poznat i kao Timočka krajina.

Bor je rudarsko industrijski grad, a osnovan je 1945. godine.

Nalazi se u neposrednoj blizini Brestovačke banje, Borskog jezera i planine Stol. U Borskoj opštini se nalazi jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi.

U poslednje vreme u Boru se desila drastična promena. Dosta se ulagalo. Mnogo se izgradilo, dosta toga uredilo. Bor se konačno ne spominje samo kada se govori o dimu.

Iako, fabrike RTB-a Bor po svemu sudeći u vazduh izbacuju velike količine dima sa štetnim sastojcima po ljudsko zdravlje, okolina oko Bora je zaista nedirnuta i predivna. Brestovačka banja je jedna od banja sa veoma lekovitom vodom koja pogoduje lečenju i rehabilitaciji, kao i oporavku i odmoru i zdravih gostiju. Pored Brestovačke banje tu je i Borsko jezero, koje se nalazi na petnaestak kilometara od Bora. Sa svojom nedirnutom i nezagadjenom prirodom ovo jezero iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Inače, jezero se nalazi u podnožju planine Crni Vrh, koja u vreme zime ima veću debljinu snežnog pokrivača od nekih najatraktivnijih srpskih planina. Naime, glavni faktor nezagađene prirode u okolini Bora jesu vetrovi, koji dim usmeravaju na sasvim drugu stranu i time štite da se ogromna prostranstva prirodnog dobra ne zagade i ne unište.


1 komentar

  1. Maja kaže:

    Lep prikaz mesta!

Postavi komentar